Celý svět dopravy a logistiky se sejde v Mnichově

Transport logistic 2005

Letošní jubilejní, desátý ročník mnichovského veletrhu transport logistic nejlépe charakterizuje jeho rekordní zahraniční účast. Podíl zahraničních vystavovatelů vzrostl na 40 procent a oproti poslednímu ročníku veletrhu v roce 2003 je o pětinu vyšší. Z celkem 1300 vystavovatelů, s nimiž se letos v Mnichově ve dnech 31. května až 3. června budou moci návštěvníci setkat, jich tak více než 500 do bavorského hlavního města přijede ze zahraničí, a to celkem z 52 zemí. Mezi pět nejvíce zastoupených zemí bude patřit také Česká republika, která se spolu s Polskem a Litvou představí i společnou expozicí (viz DN 17/05). Silné mezinárodní obsazení budou mít i tři významné oborové konference, které se uskuteční v rámci veletrhu – Air Cargo Europe, Eurail-Freight a marilog. Slavnostního otevření předního evropského veletrhu logistiky, telematiky, osobní a nákladní dopravy se 31. května kromě německého spolkového ministra hospodářství a práce Wolfganga Clementa, lucemburského ministra dopravy a úřadujícího „evropského ministra dopravy“ Luciena Luxe a bavorského ministra hospodářství a dopravy Otto Wiesheue zúčastní i český ministr dopravy Milan Šimonovský. Na ploše 75 tisíc m2, která zahrnuje šest hal a venkovní výstavní plochy, vystavovatelé představí inovační řešení a strategie pro zvládání stále rostoucího toku zboží. Bohatý doprovodný program nabídne kromě tří velkých konferencí také například diskusní fóra se špičkovými experty z oblastí průmyslu, dopravy, výzkumu a politiky. Ředitel pořádající společnosti Messe München Detlev R. Gantenberg v této souvislosti označil za klíčové slovo „know-how“. „Informace přímo z praxe mohou být nesmírně cenné pro rozvoj každého podniku,“ řekl. Prezentace letecké nákladní dopravy Air Cargo Europe bude letos největší v celé historii veletrhu: obor poprvé obsadil celou halu (A 4). Ve srovnání s rokem 2003 bude expozice o třetinu větší a představí se v ní kolem 130 podniků z více než 30 zemí. Velkou pozornost podle Detleva Gantenberga přitáhnou určitě vystavovatelé z arabských zemí, poprvé se návštěvníci setkají také s řadou ruských firem.

EurailFreight 2005: mimořádná účast Obor železniční nákladní dopravy bude soustředěn v hale B 6, kde se představí více než 50 státních a soukromých společností. Doprovodné konference EurailFreight 2005 se zúčastní na 400 hostů z řad politiků, ekonomů a železničních odborníků. Špičkoví evropští politikové, jako například evropský dopravní komisař Jacques Barrot, budou diskutovat s vrcholovými manažery, jako je předseda představenstva Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn, předseda představenstva SNCF Louis Gallois nebo generální ředitel švýcarských spolkových drah SBB a předseda Mezinárodní železniční unie UIC Benedikt Weibel. Hlavními tématy jejich rokování budou politické a infrastrukturní změny nezbytné pro optimalizaci a zvýšení významu železniční nákladní dopravy jako alternativy silniční nákladní dopravy. Konferenci svým vystoupením ote-vře předseda představenstva koncernu Deutsche Post World Net Klaus Zumwinkel. Hala B 5 bude patřit námořní logistice, tedy rejdařům, námořním spedicím, více než 80 námořním a vnitrozemským přístavům a dalším subjektům. Společným stánkem (ITCO-Village) se v hale představí také Mezinárodní organizace tankových kontejnerů a jejích třicet členů. Konference marilog bude věnována především optimalizaci kontejnerové námořní dopravy, možnostem odstraňování kapacitních problémů v přístavech a vytváření efektivních zásobovacích řetězců zahrnujících přístavy jako důležitá logistická a intermodální centra. Na veletrhu transport logistic bude mít vlastní místo také obor kurýrních, expresních a balíkových služeb, a to v hale A 5. V dalších halách se budou moci návštěvníci seznámit s nejnovější nabídkou také v oblasti informačních technologií, telematiky a e-commerce. Výrobci v Mnichově představí rovněž nejmodernější dopravní techniku – užitková vozidla, železničními vagony a lokomotivy.

Transport logistic 2005 Desátý ročník odborného veletrhu logistiky, telematiky a dopravy se v Mnichově uskuteční ve dnech 31. května až 3. června. Přední evropský veletrh představí na jednom místě celý svět dopravy a logistiky: telematiku, vnitropodnikové dopravní systémy, logistická řešení, osobní a nákladní dopravu. Pořadatelé si po-dle svých slov kladou za cíl ukázat prostřednictvím specializovaných expozicí vzájemnou provázanost oborů, silniční, železniční, vodní a letecké dopravy. Nejdůležitějším partnerem veletrhu je německý Spolkový svaz logistiky BVL, který zastupuje zájmy 6800 německých firem. Pořádající Messe München International patří mezi přední světové organizátory odborných veletrhů a výstav. Ročně pořádá na 40 akcí, jichž se v Mnichově účastní přes 30 tisíc vystavovatelů ze 100 zemí; branami moderního výstaviště v městské části Riem při nich projdou více než dva miliony návštěvníků. MMI pořádá odborné veletrhy také v Asii, na Středním východě a v Jižní Americe. V zahraničí spravuje čtyři dceřiné společnosti a provozuje 75 zastoupení v celkem 96 zemích, včetně České republiky.

spinner