Na konferenci v Praze se podruhé sejdou přední zástupci letecké dopravy

CEE Aviation 2005

Ve dnech 23. a 24. května se v Praze uskuteční druhý ročník konference CEE Aviation, unikátního mezinárodního setkání vrcholných představitelů leteckých společností, letišť a poskytovatelů služeb v letecké dopravě, jejichž aktivity se týkají nejen střední a východní Evropy. Společně budou jednat o nejnovějších trendech v odvětví procházejícím turbulentním vývojem a hodnotit příležitosti a výzvy na trhu letecké dopravy ve střední a východní Evropě. Na konci února to oznámil Richard Hajduk z pořádající společnosti marcus evans. Účast přislíbili mimo jiné zástupci společností ČSA, LOT a Malév, dále British Airways, Austrian Airlines, nizozemských KLM a ukrajinských, litevských a rumunských dopravců. Z nízkonákladových dopravců budou zastoupeni například Smart Wings, Sky Europe, Wizz Air, EasyJet, Centralwings a Germanwings. O aktivitách letišť budou referovat představitelé pražského, bukurešťského, budapešťského, sofijského a lublaňského letiště; představí se i letiště v Košicích, Benátkách a belgickém Charleroi. Ve středu pozornosti účastníků konference bude letos pět hlavních témat, která z regionálního i globálního pohledu nejvíce určují současný dramatický vývoj v celém odvětví. V první řadě budou účastníci konference hovořit o úspěších a neúspěších místních dopravců a o jejich strategii, pomocí níž se vyrovnávají se současnými změnami. Zhodnotí průběh jejich restrukturalizace, jejich konkurenceschopnost a perspektivy jejich zapojování do mezinárodních svazků. Velký prostor pořadatelé vyhradili pro diskusi o rozvoji v segmentu nízkonákladových dopravců a o tom, jak mohou klasičtí a nízkonákladoví dopravci koexistovat. Hovořit se bude i o aktuálním vývoji nákladní letecké dopravy v regionu a program konference uzavře jednání o vztahu leteckých společností a letišť a diskuse o rozvoji letišť v regionu. Konference by podle marcus evans měla napomoci domácím, ale i zahraničním odborníkům, aby rozšířili své znalosti regionu, umožní diskusi, výměnu názorů a osobní se-tkání s potenciálními partnery, zákazníky a kolegy.

Společnost marcus evans se zabývá organizací mezinárodních konferencí, summitů a školení na celém světě. Vedle atraktivních mezioborových témat se v posledních letech zaměřila i na problematiku letecké dopravy. (red)

www.marcusevans.cz Hlavní témata pražské konference: Střední a východní Evropa: dějiště nelítostného konkurenčního boje, nebo region příležitostí? o Jak místní letečtí dopravci reagují na nově zostřenou konkurenci? Mohou se z nich stát významní dopravci na mezikontinentálních trasách? Jakou roli hrají ve světovém aliančním spojování? Proces restrukturalizace leteckých společností o Je účast soukromého sektoru nutným předpokladem lepšího hospodářského výkonu? o Jak se činnost nízkonákladových dopravců projevuje na konkurenceschop­nosti letecké dopravy vůči ostatním dopravním oborům a na cenové tvorbě a výnosech klasických dopravců? Jaký dopad bude mít na charterové dopravce? Budou se low-cost a standardní dopravci postupně sbližovat? Mohly by být jejich vzájemné aliance přínosné? o Bude boom letů na regionální a sekundární letiště pokračovat? Bude v důsledku rozšíření Evropské unie dále růst trh letecké nákladní dopravy? Vztah letišť a leteckých dopravců

spinner