Manažeři hodnotili evropskou ekonomiku: v čele je Británie a Španělsko

UPS Europe Business Monitor 2004

Expresní a logistická společnost UPS na konci loňského roku zveřejnila první výsledky svého každoročního výzkumu UPS Europe Business Monitor. Ve čtrnáctém ročníku průzkumu loni v období od 15. září do 10. listopadu oslovila 1449 manažerů předních evropských společností. Evropští manažeři v uplynulém roce potvrzovali především pokračující zlepšování výkonu svých společností. Zatímco v roce 2003 jen 40 procent dotazovaných odpovědělo, že se za posledních dvanáct měsíců ekonomická pozice jejich společnosti zlepšila, v posledním průzkumu to byla již více než polovina z nich (51 procent). Lepší výsledky uváděli zejména respondenti z Velké Británie (62 procent) a Španělska (57 procent). Vedoucí představitelé předních evropských firem byli nicméně opatrní v předpovědích na letošní rok: zatímco v roce 2003 celkem 59 procent z nich očekávalo, že se jejich společnosti bude v nadcházejících dvanácti měsících dařit lépe, loni se tento podíl mírně snížil na 52 procent. Značná část vrcholových manažerů (38 procent) očekávala, že pozice jejich společnosti se v roce 2004 nezmění.

Vývoj zaměstnanosti zůstává pro manažery spíše nejasný V předpovědích úrovně zaměstnanosti průzkum UPS Europe Business Monitor neukázal žádný dramatický posun k lepšímu. Zvýšení zaměstnanosti očekává pouze 23 procent evropských manažerů (což je mírné zlepšení oproti 20 procentům z roku 2003), zatímco více než polovina (52 procent) očekává, že počet pracovních míst zůstane stejný. V souladu se svými optimistickými ekonomickými vyhlídkami jsou manažeři z Británie a Španělska v této oblasti pozitivnější, než je evropský průměr. V obou těchto zemích více společností předpovídá, že se počet míst zvýší (29 procent) v porovnání se společnostmi, které očekávají jejich snížení (pouze 17 procent). Naopak snižování počtu pracovních míst plánují ve větší míře firmy v Německu (37 procent snížení, 19 procent zvýšení), Belgii (31 procent zvýšení, 17 procent snížení) a v Nizozemsku (30 procent snížení, 17 procent zvýšení).

Nadějné vyhlídky nových členských zemí Významnou událost loňského roku představovalo rozšíření EU. Po-dle výsledků průzkumu nadšení z tohoto historického kroku zřejmě stále přetrvává a evropští vrcholoví manažeři do nových členských států vkládají i nadále velké naděje. Předpovídají, že tři největší nové členské státy (Polsko, Česká republika a Maďarsko) budou v následujících několika letech vykazovat v celoevropském srovnání nejvýraznější hospodářský růst. Téměř polovina oslovených evropských manažerů (47 procent) uvedla jako nejnadějnější zemi Polsko; 23 procent manažerů označilo za nejperspektivnější Českou republiku a Maďarsko. Mezi staršími členy EU je před svými západoevropskými sousedy stále o krok vpředu Španělsko. Za zemi, které se bude v následujících třech letech dařit nejlépe, je považuje 23 procent evropských manažerů. Španělsko si proto zachovává pozici, jakou mělo před rozšířením: v roce 2003 uvedlo 53 procent evropských manažerů Španělsko jako zemi, která podle jejich očekávání bude vykazovat nesilnější ekonomický růst. V roce 2002 dalo Španělsku hlas 51 procent oslovených evropských manažerů. Velká Británie loni zaznamenala silný ekonomický růst a po-dle očekávání respondentů bude vynikat i nadále: 16 procent z nich předpovídá, že se ostrovnímu království bude dařit i v následujících letech.

Velká Británie a Španělsko vedou i v pohledu zvenčí Británie a Španělsko si vybudovaly dobrou ekonomickou pověst. Že svou ekonomiku řídí nejlépe, si myslí o Británii 48 procent a o Španělsku 28 dotazovaných evropských manažerů. Velkým obdivovatelem obou zemí je hlavně Itálie, kde Británii mezi neobdivovanějšími zeměmi uvedlo 55 procent manažerů, a Španělsko (46 procent). Mezi jednotlivými evropskými zeměmi jsou však i výrazné názorové rozdíly. Například v Británii a Nizozemsku je zřejmá velká důvěra ve vlastní ekonomický systém – vlastní zemi uvádí jako tu, která řídí svou ekonomiku nejlépe, 62 procent britských a 45 procent nizozemských manažerů. Naopak Němci (devět procent manažerů) ani Italové (čtyři procenta manažerů) v ekonomické řízení své země přílišnou důvěru nemají.

Business Monitor přináší informace již 12 let UPS Europe Business Monitor pořádá společnost UPS každoročně od roku 1992. Průzkum slouží k získání aktuálních názorů zástupců ekonomické sféry v celé Evropě. Jeho výsledky poskytují UPS, jejím zákazníkům i ostatním zájemcům pohled na aktuální podmínky, očekávané trendy a překážky, které spolupůsobí na globálním trhu, a ovlivňují tak i podniky v Evropě. Loni rozhovory s respondenty na vedoucích pozicích probíhaly v Belgii (100 respondentů), Francii (250), Německu (252), Itálii (250), Nizozemsku (100), Španělsku (250) a Velké Británii (247). Roční tržby společností dotazovaných manažerů činí v průměru 1,33 miliardy €; průměrný počet jejich zaměstnanců je 3200. Dotazování prováděla nezávislá mezinárodní agentura pro výzkum trhu TNS. Kompletní výsledky posledního ročníku průzkumu i archiv minulých ročníků jsou k dispozici na internetu. (pat) www.ebm.ups.com

spinner